حملونقل یا جابهجایی انسان و کالاها از نقطهای به نقطه دیگر، از جمله خصایص ذاتی و کهن ماندگار انسانها است. در جوامع ابتدایی به فرم معیشتی نیز، حرکت جزو اساسیترین الزامات روزانه به شمار میرود و برای تولید و یا جابهجایی هر محصول غیراقتصادی لازم است حجم معینی از حرکات از محل تولید تا مصرف صورت پذیرد تا کالای مورد نیاز به مصرفکننده برسد.
چنین فرایندی از حرکت در یک جامعه توسعهیافته مبادلاتی، ابعاد وسیعتری دارد و اشکال مختلفی از حرکت و جابهجایی را پدید میآورد. بنابراین، حرکت و جابهجایی یکی از عمده الزامات انسانی است که نتایج اقتصادی به دنبال دارد. در علم اقتصاد، مجموعه خدماتی که سبب انتقال و جابهجایی منابع تولید میگردد دارای ارزش اقتصادی است و بخشی از جریان تولید محسوب میشود، زیرا اصولاً در جریان حملونقل به بهای اولیه منابعی که از نقاط مازاد بر مصرف به مناطق مصرف حمل میگردند، افزوده میشود. چنین افزایش نتیجه و فرایند پدیده حرکت است و سود حاصل از آن همانند «بهرهوری تولیدی یا تبدیلی» است که محصول کار زارع یا کارخانهدار باشد و یا مانند «سود زمانی» است که انباردار آن را به وجود میآورد.
از این رو، حملونقل از جمله ضروریات اقتصادی است و در ابعاد وسیع جهانی، مبادله کالاها و خدمات میان هر یک از مصرفکنندگان کره زمین شکلی از حرکات را پدید میآورد که در آن منابع اقتصادی نظیر سرمایه، نیروی کار، زمان و فناوری به کار رفته است تا مصرفکننده را به کالاها و منابع، و تولیدکننده را به بازده برساند. به یک بیان، مجموعه حرکات انفعالی در سطح زمین، از اصول کلی تقاضا پیروی میکند و تقاضا برای حملونقل مشتق از سایر فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی است و لذا محصول حملونقل در عین حال که یک تولید پیچیده و مرکب است، تابع تغییرات تقاضا در نقاط و یا بخشهای دیگر اقتصاد نیز میباشد.
لکن، حملونقل به گونه سایر فعالیتهای اقتصادی بدون هزینه نیست و حرکت در ابعاد فضایی، همانند هر تولید دیگری دارای هزینه میباشد. تفاوتهای ساختاری در عملکرد هزینههای انواع مختلف حملونقل، میدان کاربری وسیعی را برای برنامهریزی حملونقل فراهم میآورد و زمینه مساعدی برای اعمال سیاستهای متنوع قیمت به دست میدهد.
امروزه، قیمتگذاری مفید با فرض سطح بالای هزینههای ثابت در اکثر اشکال حملونقل، به تفاوت گسترده در قیمت برای استفاده بهتر از ظرفیت منجر شده و گسترش منطقهای و جهانی حملونقل را فراهم آورده است. این گونه ملاحظات موجب شده است که تکنیک قیمتگذاری در هر یک از سیستمهای حملونقل با نوعی تخصص و آگاهیهای اقتصادی و فنی توام باشد. ولی دوامپذیری مالی و اقتصادی حملونقل پیوسته به آن نیاز دارد که از طریق حمایتهای مالی و اصلاحات ساختاری سودآور شود. این امر نهتنها با مداخلات دولت ممکن نمیشود، بلکه تجربه نشان داده است که تشکیلات دولتی حداقل در بخش حملونقل با عدم کارایی تکنیکی روبهرو است. در حالی که، مطالعات موردی نشان میدهد که بازارهای رقابتی به طور کلی در تعیین قیمتهای سودآور برای شرکتهای حملونقل دارای انگیزه کافی بوده و برنامه خصوصیسازی برخی سیستمهای حملونقل در سطح منطقهای و بینالمللی پیوسته رضایتبخش بوده است. در هر حال با تاثیرپذیری از چنین تغییرات ساختاری است که عرضه تسهیلات حملونقل افزایش یافته و کنش فضایی وسیعی در مبادلات حملونقل پدید آمده است.
روند توسعه در افزایش تسهیلات حملونقل جهانی، همچنین مبین یک روند فزاینده در تقاضا برای سرمایهگذاری در زیرساختهای حملونقل میباشد و به همین دلیل است که سرمایهگذاری در زیرساختهای حملونقل اهمیت یافته و جزو لاینفک برنامههای توسعه ملی گردیده است. در بسیاری از کشورهای توسعهیافته، تامین مالی حملونقل بخصوص از این جهت اهمیت دارد که حملونقل بزرگترین جزء سرمایهگذاری این کشورها را تشکیل میدهد. تصمیمگیری عقلایی برای سرمایهگذاری متعادل در بخش حملونقل کشورهای کمتر توسعهیافته و فقیر نیز از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است.
به دلیل بالابودن هزینههای اجرایی طرحهای زیربنایی حملونقل و همچنین به خاطر مسئولیتهای ساختاری، مالی دولتها و ضرورتهای توزیع در سطح ملی، لازم است دولتها به سرمایهگذاری در زیرساختهای حملونقل توجه عمدهای مبذول دارند. اساساً، عرضه زیرساختهای حملونقل تا آنجا که ممکن است باید با رعایت قانون از جانب دولتها به بازار منتقل شود و لذا حضور دولت نهتنها یک اصول مهم و بنیانی است، بلکه لازم است فعالیتهای دولت در این زمینهها هدفمند شود. لکن نظر عمومی اکنون مشخصاً بر آن است که بخش خصوصی به طور موثر و کارا وارد کار شده و هدف آن کاراترساختن هر چه بیشتر بازارهای حملونقل، کمکردن مداخلات دولت و بالاخره، رهایی یافتن از قواعد و قوانین بخش عمومی است.
سرانجام، کتاب حاضر با نگرش جامع به همه این مباحث، قصد آن را دارد که با طرح و تبیین الگویی ساده از مباحث اقتصادی حملونقل و کاربرد آن در مقیاس منطقهای، زمینههای لازم برای توسعه این دانش و استفاده بهتر از آن را فراهم آورد. بدین منظور در تنظیم مباحث این کتاب، پیوسته کوشش بر آن بوده است که دو هدف اصلی حفظ شود: نخست ارائه اصولی اساسی در بهینهیابی حملونقل با استفاده از ابزارهای تحلیلی اقتصاد خرد و کلان و دوم، کاربرد عملی آن در مطالعات منطقهای. بدین لحاظ کتاب حاضر در نه فصل به ترتیب زیر تدوین شده است:
فصل اول این کتاب از لحاظ تحولات تکنیکی و تاثیر آن بر اقتصاد حملونقل، یک نگرش تاریخی به تکامل صنعت حملونقل دارد و بازتابهای حاصل از آن را در سطوح مختلف فعالیتهای انسانی مورد بحث و بررسی قرار میدهد.
فصل دوم، به بحث پیرامون علل و انگیزههای حرکت اختصاصیافته و الزامات مکانی و فضایی پیدایش حرکت را مورد بررسی قرار میدهد.
در فصل سوم، توزیع حرکات و عوامل موثر بر آن طرح شده و روشهای کمّی در بهینهیابی توزیع حرکات موضوع اصلی این فصل را تشکیل میدهد.
فصل چهارم، به مباحث عرضه و تقاضای حملونقل توجه دارد و عوامل موثر بر تغییرات آن را مورد بررسی قرار میدهد.
فصل پنجم، با نگرش جامع به ساختار هزینهها در صنعت حملونقل و عملکرد آن در ابعاد فاصله، روش تشخیص هزینهها را در هر یک از سیستمهای حملونقل مورد بررسی قرار خواهد داد.
در فصل ششم، زمینه برای طراحی قیمتها فراهم آمده و نظام قیمتگذاری حملونقل با تاکید بر ساختار بازار و تبعیض قیمت مطرح و بالاخره راهکار قیمت در هر یک از سیستمهای حملونقل به تفکیک نشان داده خواهد شد.
فصل هفتم، به تحلیل سیاستهای سرمایهگذاری حملونقل و نقش آن در توسعه اختصاصیافته و با تاکید بر تحلیل اقتصادی و مالی طرحهای سرمایهگذاری حملونقل و مقایسه نقش دولت و بخش خصوصی در موفقیت این گونه طرحها، بخصوصیسازی حملونقل خواهد پرداخت.
فصل هشتم، با تحلیلی جامع از کارکردهای حرکتی نقاط و راهها، زمینه را برای یک بحث کلیتر پیرامون برنامهریزی حملونقل فراهم میآورد. بالاخره، فصل نهم با بهرهگیری از مبحث فصل هشتم و ارائه روشهای کمّی در ارزیابی کارکرد شبکهها، سیاستهای توسعه منطقهای و فرامنطقهای حملونقل را مورد بحث قرار خواهد داد.
نویسنده | علی محمودی |
مترجم | |
ناشر | شرکت چاپ و نشر بازرگانی |
تعداد صفحات | 376 صفحه |
دسته بندی | فناوری |
تاریخ انتشار | 1397 |
شابک | |
قیمت | 106000 |
زبان | persian |
فصل اول: تکامل تاریخی و اهمیت اقتصادی توسعه حملونقل...
ارزانی حملونقل و توزیع فضایی نیروی کار.
نرخهای حملونقل ارزان و منفعت عمومی..
توسعه ترانزیت یا تجارت حملونقل عبوری..
الف. پیدایش حرکت در درون مکانها
الف. عوامل غیرمکانی (عوامل اقتصادی)
فاصله و کنش متقابل در کاربرد مدل جاذبه..
برنامهریزی خطی در توزیع حرکات...
فصل چهارم: عرضه و تقاضای حمل و نقل...
حملونقل بهعنوان یک تقاضای مشتق..
عوامل تعیینکننده تقاضای حملونقل..
عوامل موثر بر تغییرات تقاضای حملونقل..
آثار کشش قیمت در تقاضای حملونقل..
روشهای اندازهگیری کشش قیمت و عوامل موثر بر آن..
خاصیت ارتجاعی عرضه و عوامل تشخیص آن..
کشش قیمتی عرضه و روش محاسبه آن در اقتصاد حملونقل..
توزیع فضایی عرضه و تقاضای حملونقل..
فصل پنجم: هزینههای حمل و نقل...
هزینههای حملونقل و عملکرد تولید برحسب فاصله..
تخصیص هزینهها در حملونقل جادهای..
تخصیص هزینهها در حملونقل راهآهن...
خطوط راهآهن و قانون بازدهیهای صعودی..
تخصیص هزینهها در حملونقل دریایی..
تخصیص هزینهها در حملونقل هوایی..
بهرهوری و کارایی در صنعت حملونقل هوایی..
فصل ششم: قیمتگذاری حمل و نقل...
تئوری قیمت، تخصیص منابع و حداکثرکردن منافع..
نظام قیمتگذاری بر پایه هزینه نهایی..
آثار منفی و مثبت قیمتگذاری بر پایه هزینه نهایی..
ملاحظات قیمت براساس هزینههای خارجی..
ساختار بازار و قیمتگذاری حملونقل..
حملونقل و بازارهای رقابت کامل..
حملونقل و بازارهای رقابت ناقص.....
حملونقل بازارهای انحصاری چندگانه..
تبعیضی قیمت براساس ویژگیهای کالا.
الف- ویژگیهای بارگیری و ابعاد محمولهها
تبعیض قیمت براساس ویژگیهای ترافیک....
برخی روشهای معمول در نرخگذاری کرایههای حملونقل..
قیمتگذاری در حملونقل راهآهن...
کنترل رقابت و اعمال تبعیض.....
ویرانگری رقابت در حملونقل راهآهن...
قیمتگذاری در حملونقل هوایی..
روشهای قیمتگذاری در حملونقل هوایی..
عوامل تعیینکننده تعرفههای حملونقل هوایی..
1- قیمتگذاری براساس هزینه عملیات...
2- قیمتگذاری براساس شرایط بازار.
3- قیمتگذاری براساس هزینه نهایی..
تقسیمبندی بازار و تبعیض قیمت در حملونقل هوایی..
رقابت در بازارهای حملونقل هوایی..
قیمتگذاری در حملونقل جادهای..
3- قیمت براساس مرزهای ناحیهای..
4- قیمت براساس تفاوتهای زمانی..
5- قیمت براساس تفاوتهای مسیر.
6- قیمت براساس تفاوتهای وسیله نقلیه و نوع بارگیری..
قیمتگذاری در حملونقل دریایی..
سیاستهای قیمتگذاری و دوامپذیری مالی و اقتصادی حملونقل..
رقابت در بازارهای مالکیت خصوصی و عملکرد آن..
عملیات بخش خصوصی در چارچوب کنترل عمومی..
رقابت در مقررات سرویسدهی حملونقل..
تعیین قیمتهای موثر حملونقل در بازارهای رقابتی..
فصل هفتم: سرمایهگذاری حمل و نقل...
سرمایهگذاری حملونقل و توسعه اقتصادی..
تفکیک و مقایسه طرحهای سرمایهگذاری حملونقل..
تحلیل هزینه / فایده در طرحهای حملونقل عمومی..
نظریه ارزیابی سرمایهگذاری و کاربرد آن در طرحهای حملونقل..
نقش تحلیل مالی در پیشبرد پروژههای حملونقل..
تمایز میان پروژههای حملونقل..
مداخلات دولت و ارزیابی پروژههای حملونقل..
روند تکاملی تحلیلهای مالی و اقتصادی در پروژههای حملونقل..
گرایشهای خصوصیسازی در سرمایهگذاری حملونقل..
د. راههای فرعی و توسعه مناطق روستایی..
فصل نهم: شبکههای حمل و نقل و سیاستهای توسعه منطقهای...
ارزیابی ویژگیهای ارتباطی شبکهها
ویژگیهای منطقهای و ساختمان شبکههای حملونقل..
نظم فضایی نقاط و مکانگزینی شبکهها
همگام با رشد پایدار تولید و تجارت جهانی، همچنین تغییرات بنیانی در بازرگانی ملی که با تمایل به توسعه صادرات غیرنفتی شکوفا شده، آشنایی با اصول اقتصاد حملونقل بهعنوان زیرساخت عمده تجارت و بازرگانی ضرورت مییابد.
آنچه به مسائل حملونقل اهمیت میبخشد، نقش جامع و قاطع آن درکلیه سطوح زندگی انسانی است. مطالعات انجام شده توسط بانک جهانی بر آن تایید دارد که بخش حملونقل با هموارکردن امر مبادله و تجارت، موجبات رشد را هم در سطح ملی و هم در سطح جهانی فراهم میآورد و زمینههای امکان دسترسی به رفاه و تسهیلات ملی را افزایش میدهد.
تجربیات کشورهای توسعهیافته نشان داده است که توسعه حملونقل پیوسته در حد کلان اقتصادی باعث افزایش رشد اقتصادی و افزونشدن بازدهی اجتماعی نسبت به سرمایهگذاریهای خصوصی بوده است. در سطح اقتصاد خرد نیز بهبود حملونقل مستقیماً باعث پایینآمدن قیمت دادههای کشاورزی و صنعتی شده و به کاهش هزینههای تولید و توزیع منجر میگردد و با توسعه فراگیر بازارها، زمینه برای پیدایش رقابت سالم افزایش مییابد و نهایت آنکه تحول بنیانی در زیرساختهای حملونقل به پیشرفت و توسعه بخشهای کشاورزی و غیرکشاروزی مناطق روستایی میانجامد. تکامل زیرساختهای حملونقل در مناطق شهری نیز به افزایش کارایی و بازدهی نیروی کار، کاهش هزینههای حملونقل و بالاخره، کم شدن تراکم منجر میگردد. از این لحاظ اغراقآمیز نیست اگر گفته شود؛ «حملونقل یکی از عمده ابزارهای اصلی توسعه است». کتاب حاضر که در راستای تکامل دانش حملونقل و تحققبخشیدن به آرمانهای توسعه تدوین شده، حاصل تجربیات پیگیر آموزشی و پژوهشی است که عملاً از سال 1353 با پیشگامی نگارنده در ایجاد درس «جغرافیای حملونقل» در دانشگاههای کشور، سپس با تدوین کتاب «جغرافیای حملونقل» و بالاخره ایجاد درس «اقتصاد حملونقل» در رشتههای اقتصاد ممکن شده است.
این کتاب، با توجه به ضرورت گسترش و طرح مباحث اقتصاد حملونقل در حد «خردوکلان»، به معرفی تکنیکهای تحلیلی عوامل موثر در ایجاد و توزیع فضایی حرکت، بیان سیاستهای اجرایی در عرضه و تقاضا و بالاخره قیمت و سرمایهگذاری حملونقل به بحث و بررسی پرداخته و نهایت آنکه، تکنیک مطالعات و برنامهریزی توسعه حملونقل را در بیان سادهای ارائه داده است.
امید است، کتاب حاضر بهعنوان اقدامی هر چند ناچیز در توسعه دانش اقتصاد حملونقل، راهنمای مفیدی برای برنامهریزان، بازرگانان و دانشجویان عزیز اقتصاد باشد که همواره سهم عمدهای در تشویق اینجانب به تدوین آن داشتهاند.
در اینجا لازم میدانم از دوستان و همکاران ارجمند، آقای علی دینی ترکمانی و آقای صادق فروشانی مدیر محترم انتشارات موسسه به پاس تشویق و ارائه پیشنهادهای سودمند در چاپ کتاب حاضر، خانمها اصغرپور، شاجاری و بیطرف که زحمت طر...
نظرات شما به کاربران دیگر کمک میکند تا با اطمینان بیشتری کتاب مناسب برای خودشان را انتخاب کنند.